Sprekers

JAARCONGRES GEZONDE INNOVATIE De SUIKER-editie 6 JUNI 2019, EDE, 10.00 – 18.00 UUR

Tot een week voor het congres vullen we de lijst van sprekers voortdurend aan.


 • Floor van Meer, Universiteit Leiden

  Floor van Meer, Universiteit Leiden

  Floor van Meer werkt als postdoc bij de sectie sociale en organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de neurale drijfveren van gezonde voedselkeuze. Haar promotieonderzoek deed zij bij het Image Sciences Institute van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en ging over hoe de hersenen van kinderen met normaal gewicht en overgewicht reageren tijdens (on)gezonde voedselkeuzes. Hiervoor maakte ze gebruik van functionele Magnetic Resonance Imaging (fMRI). Verder onderzocht Floor beloningsleren en voedselkeuzes bij mensen met obesitas als postdoc bij het Image Sciences Institute.


 • Kees de Graaf, Wageningen University

  Kees de Graaf, Wageningen University

  Kees de Graaf is hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag aan de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek en onderwijs gaan over de rol van de zintuigen, zoals smaak en reuk, bij voedselkeuze en voedselinneming. Dat werk vindt plaats in de context van het aanleren van voedselvoorkeuren bij kinderen, ondervoeding bij ouderen, en de verzadigende werking van eigenschappen van voedingsmiddelen. Hij heeft meer dan 280 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op deze domeinen. Tientallen van deze artikelen gaan over de rol van zoetheid bij eetgedrag.


 • Elke Schroevers, Coroos

  Elke Schroevers, Coroos

  Elke Schroevers start na haar studie International Business Studies aan Maastricht University bij Unilever. Zij vervult vervolgens verschillende rollen in marketing, trade marketing en category management. Als interim marketeer werkt ze daarna onder andere voor Chiquita, Cloetta, Mondelēz, Unilever, AB Inbev, Beckers en Omega Pharma. Ze heeft haar marketingsporen verdiend in zowel innovatie, communicatie als activatie. Sinds 2017 werkt Elke bij Coroos, één van de grootste groente-, fruit en peulvruchtenverwerkers van Europa. Binnen Coroos is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een A-merkentak naast de bestaande private label business. Op basis van een baanbrekende innovatieve technologie, initieert Schroevers vanuit de positionering “natuurlijk de lekkerste” met Servero 100% Appelmoes de comeback van een ‘vergeten’ categorie. Met Servero Rode Kool met Appel (100% natuurlijk) en Slurpfruit en 100% Fruit to Go (beiden 100% fruit) groeit het merk uit tot een volwaardig A-merk. Hoe maak je producten lekker én gezond, zonder onnodige kunstmatige toevoegingen? Innovatie staat daarbij centraal, dus wordt vanuit het Servero Food Lab in Geldermalsen nauw samengewerkt met de afdelingen innovatie en kwaliteit.


 • Berry Kriesels, Omnigen

  Berry Kriesels, Omnigen


 • Marc Veltman, Puur Veltman

  Marc Veltman, Puur Veltman

  Marc Veltman is begonnen als kok in de betere restaurants: Krasnapolsky, d’Vijff Vlieghen en Vermeer (sterrenzaak) waar hij de liefde voor verse en pure ingrediënten opbouwde. Met deze kennis van hoe producten puur zouden moeten smaken, is hij de levensmiddelenindustrie ingerold, waar hij in de avonduren de HAS in Den Bosch heeft gevolgd. Hij werkte bij Unifine (Wijko), Honig, Heinz, Gazelle en Natudis (Wessanen). Marc is oprichter van Puur Veltman. Hij is gespecialiseerd in het vervangen van additieven in voedingsmiddelen met behoud van de echte ambachtelijke smaak, structuur, kleur en houdbaarheid. Hij neemt het stapelen van smaak (smaakherrie) weg, om zo te komen tot een minder complex geheel, zowel voor de consument als voor de producent. Als smaakexpert weet hij als geen ander wat de ambachtelijke smaak hoort te zijn. Deze kennis en kunde heeft hij in de laatste jaren met succes toegepast met als resultaat een beter product, hogere omzet en tevreden klanten.


 • Paul van der Velpen, Bureau Publieke Gezondheid

  Paul van der Velpen, Bureau Publieke Gezondheid

  Paul van der Velpen (1951) studeerde sociologie en bedrijfskunde, adviseerde non-profitorganisaties op het gebied van sociale marketing en organisatieverandering en publiceerde artikelen en boeken. Hij houdt zich vanaf 1995 bezig met publieke gezondheid. Eerst als directeur van de huidige GGD Hart voor Brabant, daarna van 2009 tot juli 2017 als directeur van GGD Amsterdam. In 2018 verscheen zijn boek “Het preventie-ultimatum”. De column die hij 5 jaar geleden schreef met de provocerende titel “Suiker, de gevaarlijkste drug van deze tijd”, zorgde voor de nodige opschudding. Zijn passie: het verkleinen van gezondheidsverschillen.  


 • Pascale Naessens, culinair auteur

  Pascale Naessens, culinair auteur

  Pascale Naessens is de bestsellerauteur van België. Ze is het boegbeeld van pure en gezonde voeding.  Met haar boeken zette ze een ware beweging in gang; mensen genieten weer in alle vrijheid van eten, terwijl ze er gezonder en slanker van worden. Haar pure keuken is geen dieet, maar een levensstijl. Een aantal van haar boeken werd inmiddels vertaald naar het Engels, Frans en Duits. Ze schrijft ook voor bladen waarbij ze gerenommeerde voedingswetenschappers in binnen- en buitenland interviewt.  Naast voeding heeft ze een andere passie: keramiek. Ze heeft een eigen lijn, die onder de naam ‘Pure’ over de hele wereld wordt verkocht.  


 • Nikolai Pushkarev, European Public Health Alliance

  Nikolai Pushkarev, European Public Health Alliance

  Nikolai werkt bij de European Public Health Alliance (EPHA), Europa's toonaangevendste NGO-alliantie voor beter gezondheidsbeleid. Hij coördineert EPHA's activiteiten binnen het thema voedselsystemen en gezondheid. Daarbij pleit hij voor bewezen beleidsmaatregelen die de Europese voedselomgeving kunnen verbeteren, zodat deze helpt ziekten te voorkomen in plaats van ze te bevorderen. Prioriteitsgebieden zijn het promoten van gezonde en duurzame diëten voor iedereen, het tegengaan van kindermarketing en het hervormen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Voorgaande ervaringen deed hij op met werk in mensenrechten, milieu, en in de culturele en privésector. Nikolai studeerde Europees recht en landbouweconomie.


 • Merije van Rookhuijzen, Wageningen University

  Merije van Rookhuijzen, Wageningen University

  Merije van Rookhuijzen is PhD-kandidaat bij de leerstoelgroep Consumption and Healthy Lifestyles aan de Wageningen Universiteit. Haar onderzoek richt zich op het bevorderen van een gezond eetpatroon door veranderingen in de omgeving (zogenaamde nudges). Het blijft haar fascineren hoe keuzes van consumenten beïnvloed kunnen worden door ogenschijnlijk irrelevante aanpassingen. Merije studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit en gezondheid & maatschappij aan de Wageningen Universiteit.


 • Vincenzo Fogliano, Wageningen University

  Vincenzo Fogliano, Wageningen University

  Vincenzo Fogliano is voedingswetenschapper. Na een carrière van 20 jaar aan de Universiteit van Napels als professor in biochemie, levensmiddelenchemie en functionele levensmiddelen werd hij in 2013 leerstoelhouder van de Food Quality & Design leerstoelgroep van Wageningen University. Hij publiceerde meer dan 320 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en is een van de meest geciteerde voedingswetenschappers. De huidige focus van zijn onderzoek ligt op het ontwerpen van innovatieve gezonde levensmiddelen. Hij neemt daarbij een ketenbenadering: van grondstof, formulering en bewerking naar functionaliteit in het menselijk lichaam en consumentengedrag.  


 • Maartje van den Berg, Rabobank

  Maartje van den Berg, Rabobank

  Maartje van den Berg werkt binnen Rabobank Research Food & Agribusiness voor het ‘Consumer Foods’ team. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de Europese markt voor bewerkte voeding, voeding in relatie tot gezondheid, en duurzame voeding. Maartje heeft meer dan 10 jaar ervaring in de bankensector, onder andere bij het financieren van de grootste zakelijke klanten en van duurzame energie projecten. Voor Rabobank werkte Maartje bij Shell en bij het Ministerie van Economische Zaken. Ze is afgestudeerd als fysisch geograaf aan de Universiteit Utrecht.


 • Ralph Moorman, Voedingsdeskundige

  Ralph Moorman, Voedingsdeskundige

  Ralph Moorman is gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie. Hij studeerde Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit met aanvullende studies op het gebied van voedings-, levensstijl- en gezondheidsadvies. Zijn missie is het bewust maken van consumenten rond onze ongezonde leefstijl. Hij adviseert zo puur, natuurlijk en onbewerkt mogelijk te eten. Ralph schreef onder andere De Hormoonfactor. Daarnaast ontwikkelt hij levensmiddelen, zoals het eerste glutenvrije biologische desembrood.


 • Lin Batten, Foodlog

  Lin Batten, Foodlog

  Lin Batten is onderzoeksjournalist en projectleider bij Foodlog. Ze heeft zich gespecialiseerd in voedselverspilling, landbouw en klimaatwetgeving. Hierover schrijft ze regelmatig artikelen en organiseert ze congressen. Lin Batten heeft een academische achtergrond in volksgezondheid en voedselzekerheid. In haar vrije tijd zet ze zich in tegen voedselverspilling.


 • Bianca van der Ha, Foodlog

  Bianca van der Ha, Foodlog

  Bianca van der Ha is onderzoeksjournalist en senior projectleider bij Foodlog. Na haar studie Technische Innovatiewetenschappen aan de TU/e, werkte ze in de energiesector. In 2017 maakte ze de overstap naar food, een onderwerp waar ze haar multidisciplinaire zienswijze goed kan inzetten. Met haar sterkste wapen, vragen stellen, maakt Bianca onderwerpen begrijpelijk en bespreekbaar.


 • Dick Veerman, Foodlog

  Dick Veerman, Foodlog

  Dick Veerman is hoofdredacteur van Foodlog. Hij werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. In 2005 richtte hij Foodlog op. Dick vindt het belangrijk dat meer mensen weten welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor - of juist tégen - onze belangen kunnen spelen. Foodlog ziet hij als de plek waar de ‘de strategische conversatie’ van de maatschappij over de toekomst van voedsel en voeding in de 21e eeuw kan plaatsvinden. Ook praktische bijdragen aan de verbetering van de voedselproductie schuwt hij niet.

 • Partners