Sessies

JAARCONGRES GEZONDE INNOVATIE De SUIKER-editie 6 JUNI 2019, EDE, 10.00 – 18.00 UUR


10:00 - 11:00u

Opening congres
Locatie: Auditorium
Frits Dimmendaal (Gemeente Ede) heet de bezoekers namens de gemeente Ede van harte welkom. Dimmendaal vertelt over de geschiedenis van food in Ede. ‘Als gemeente nemen wij mede onze verantwoordelijkheid en stelden wij onszelf in 2015 een ambitieus doel: gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Ede!’
In 2022 opent het World Food Center haar deuren. Marcel Goossens introduceert de World Food Center Experience. Dit zal een educatief voedselavontuur bieden waar consumenten op unieke wijze inzicht krijgen in het complexe verhaal van de voedselketen. Het doel is bezoekers te inspireren om elke dag bewuste keuzes te maken voor smakelijke, gezonde en duurzame voeding.

11:30 - 12:30u

Ochtendprogramma

 

1. Product Nieuw versus Herformulering PANEL
Locatie: Tuinzaal
Consumenten en fabrikanten zoeken naar alternatieven voor suikerrijke producten. Is het genoeg om suiker uit snacks en frisdranken te halen of moeten we over op iets compleet nieuws? Waarmee vervang je suiker en wat doet dat met de smaak? Hoe kunnen nieuwe suikervrije of -arme producten de weg naar het schap sneller en blijvend vinden? Levensmiddelentechnoloog Vincenzo Fogliano (Wageningen University), professor sensoriek en eetgedrag Kees de Graaf (Wageningen University) en diëtist Ismay Wiggers (Kenniscentrum Zoetstoffen) gaan hierover in gesprek onder moderatie van Dick Veerman (Foodlog).

 

2. Leefstijl en patroon Onafhankelijke Leefstijlinterventies PRESENTATIE
Locatie: Auditorium
Wim Tilburgs en Jacqui van Kemenade (Je Leefstijl als Medicijn) pleiten voor leefstijlgeneeskunde, een combinatie van gezonde voeding, beweging, stressreductie, natuurlijk bioritme en zingeving.
Voedingsdeskundige Ralph Moorman stelt de vraag: ‘Zijn natuurlijke suikers beter?’ Er blijken nogal wat misverstanden te bestaan over suikers. Veel mensen, waaronder ook foodies en boekenschrijvers denken dat “natuurlijke suikers” zoals honing, agavesiroop, en kokosbloemsuiker een totaal ander effect op het lichaam hebben dan de witte kristalsuikers of fructosestropen in levensmiddelen. Maar is dit wel zo?

 

3. Ontsuikeren van de omgeving Aanbod bij Point of Sale PRESENTATIE
Locatie: Spoorzaal
Bart Fischer (7bft) zal zijn visie geven op het gezonder maken van het aanbod bij points of sale. Wat komt daarbij kijken? Hoe ver kan je er bijvoorbeeld als supermarkt mee gaan? Wat betekent het voor de inrichting van je winkel? Een praktisch en inspirerend verhaal.
We zouden bijna allemaal wel wat gezonder kunnen en wíllen eten. En toch blijkt dat in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer we andere dingen aan ons hoofd hebben wordt het steeds moeilijker om nee te zeggen tegen al die dagelijkse verleidingen. Vandaar de grote interesse in nudging: Het beïnvloeden van gedrag zonder dat er wilskracht voor nodig is. Maar hoe effectief is deze benadering? Werkt nudging ook op de lange termijn? Zijn de effecten wel groot genoeg om echt invloed te hebben op de gezondheid? Merije van Rookhuijzen (Wageningen University) zal in deze presentatie verder op deze vragen ingaan om de potentie van nudging om eetgedrag te veranderen te beoordelen.

13:30 - 14:30u

Keynote
Locatie: Auditorium
Je zou verwachten dat de suikermarkt krimpt. Maartje van den Berg (Rabobank) laat zien dat deze juist groeit. Hoe groot is dan die suikersector? Hoeveel geld daarin om? En wat beïnvloedt consumenten tot het kiezen van suiker?

 

Muzikale samenvatting van de ochtend door Bert van den Brink.

14:30 - 15:30u

Eerste Middagprogramma

 

1. Product Nieuw PRESENTATIE
Locatie: Tuinzaal
Nieuwe en lekkere producten zonder suiker kunnen een stap richting gezondere voeding zijn. Smaakexpert Marc Veltman vertelt hoe je teruggaat naar de tekentafel en een echt nieuw en gezond product ontwikkelt.
Lysanne Denneboom is oprichter van Lolo’s Bites, gezonde snacks voor kinderen. Ze vertelt over wat zij heeft geleerd van het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe, gezonde producten.

 

2. Leefstijl en patroon Persoonlijk voedingsadvies PRESENTATIE
Locatie: Auditorium
‘Alles met mate’. Werkt dit wel voor iedereen? Hoe moeilijk is het om minder koolhydraten en suiker te eten? Aan de hand van haar persoonlijke verhaal geeft culinair auteur Pascale Naessens (culinair auteur) antwoorden op al die vragen.

Berry Kriesels (Omnigen): kennis over ons DNA zou kunnen helpen om persoonlijke voedingskeuzes te maken die perfect afgesteld zijn op de werking van ons lichaam. Omnigen biedt persoonlijk advies over gewicht en voeding, op basis van genetische eigenschappen. Is personalized nutrition de oplossing voor iedereen?

 

3. Ontsuikeren van de omgeving Inrichting van de omgeving PANEL
Locatie: Spoorzaal
Zoet is overal. De supermarkt ligt er vol mee en het kost vaak minder dan gezonde voeding. Treinstations, benzinepompen, kantines op werk, school en de sportclub: het ongezonde aanbod is enorm. Hoe kunnen we de omgeving zo inrichten dat het makkelijker wordt de zoete verleiding te weerstaan? Hoe belangrijk is keuzevrijheid voor de consument en wie nemen het voortouw in de strijd tegen ongezonde voeding? Marit Rietveld (gemeente Ede), Nikolai Pushkarev (European Public Health Alliance),  Linda Schonewille (JOGG) en Stephan Peters (NZO) gaan de dialoog aan onder leiding van moderator Dick Veerman (Foodlog).

 

16:00 - 17:00u

Tweede Middagprogramma

 

1. Product Herformulering PRESENTATIE
Locatie: Tuinzaal
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250g groenten en 2 stuks fruit te eten. Haal jij het? Bijna iedereen weet het, bijna niemand haalt het daadwerkelijk. De categorie conserven heeft een stoffig en (onterecht) negatief imago. Toch kunnen verduurzaamde groenten en fruit, in combinatie met verse groenten en fruit een grote bijdrage leveren aan het behalen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Immers, ze zijn gezond, gemakkelijk en gevarieerd. Hoe kunnen we het goede en smakelijke van groente en fruit tijdens het verwerken zo veel mogelijk behouden? Hoe maken we het consumenten makkelijker om te genieten van groente en fruit zonder suiker of zout toe te voegen? In deze presentatie laten Dies Oostrom (directeur Innovatie en Kwaliteit) en Elke Schroevers (Marketing Manager) zien welke rol innovatie speelt binnen Coroos Conserven, zowel voor A-merk Servero als huismerken binnen de categorie.

 

2. Leefstijl en patroon Verantwoordelijkheid stakeholders en de overheid PANEL
Locatie: Auditorium
Een betere gezondheid begint bij jezelf. Iedereen zou minder suiker moeten eten en drinken. Dat is nog niet zo eenvoudig, al helemaal niet in een huishouden met kinderen. Wie neemt welke verantwoordelijkheid? Begint alles bij de consument of moeten bedrijven aan strengere regelgeving onderworpen worden? Welke rol speelt onderwijs bij het stimuleren van een gezonde levensstijl? Paul van der Velpen (Bureau Publieke Gezondheid), Jilde Garst (Wageningen University), huisarts Karel Bos en Marieke Battjes-Fries schuiven aan om te bespreken hoe verschillende stakeholders maatschappelijk verantwoorde innovatie mogelijk kunnen maken. Dick Veerman (Foodlog) modereert de discussie.

 

3. Ontsuikeren van de omgeving Marketing en Communicatie PRESENTATIE
Locatie: Spoorzaal
Influencers, tv-reclames, flashy verpakkingen; ze hebben allemaal invloed op onze voedselbeslissingen. Floor van Meer (Universiteit Leiden) onderzocht hoe hersenen van kinderen met normaal gewicht en overgewicht reageren op voedselprikkels. Dit heeft belangrijke implicaties voor beleid op het gebied van ongezonde producten in de omgeving van kinderen en voedselmarketing gericht op kinderen.

Laura Emmelkamp ontwikkelde het Chef Het Samen Kookdiploma: een ‘blended learning’ programma waarbij kinderen in korte tijd zelfstandig leren koken. Tijdens deze presentatie kom je meer te weten over de werkzame elementen van het Kookdiploma en hoe kinderen als effectieve gedragsveranderaars op gezinsniveau kunnen worden ingezet.