Congresreeks

Congresreeks Gezonde Innovatie: naar een verbeterde voedselomgeving
Nederlanders zijn de afgelopen jaren iets gezonder gaan eten concludeert het RIVM. Dat is een goede stap, maar er valt nog veel te verbeteren.

Hier is alvast een voorspelling: de weg naar die gezonde voedselomgeving moet afgelegd worden met talloze kleine stappen.

Iedereen is een stakeholder in een gezonde toekomst
De verwarrende ontwikkelingen in de wetenschap, de zoekende publieke opinie en het aarzelende beleid rond voeding en gezondheid schreeuwen om een totale aanpak van de complexe materie. Door alle betrokkenen. Niet alleen de burger als consument draagt de verantwoordelijkheid voor gezonde keuzes, nu en in de toekomst.

De overheid doet een coördinerende poging met het preventieakkoord. Supermarkten kiezen voor een voedselstoplicht. Wat zijn de volgende stappen?

Foodlog organiseert de Congresreeks Gezonde Innovatie om stap voor stap op zoek te gaan naar verbetering. Dat doen we in een open proces, niet in achter- of beleidskamertjes.

We praten met wetenschappers, fabrikanten, beleidsmakers, tegendraadse denkers en kritische consumenten. Iedereen mag meedenken en -doen; dat kan ook online. Als het moet sturen we experts terug naar de tekentafel.

Hoe dan?
Innovatie is een creatief proces. Maar ook een proces met limieten. Hoeveel vet, suiker en zout kan de industrie er bij het herformuleren van de producten uithalen, zodat ze nog lekker en verkoopbaar zijn? Hoe maak je in de fabriekskookpotten lekkere doch gezonde en duurzame producten, desnoods met E-nummers en hi-tech?

Verduurzaming en technologie staan op gespannen voet, maar moeten zich verzoenen. Datzelfde geldt voor kleinschaligheid en massaproductie. Misschien moet de wet worden aangepast om slechte keuzes te kunnen verbieden.

Uit welke hoek komen de oplossingen?
Hoe verander je gedrag, leefstijl en educatie? De opties zijn: hard ingrijpen en zacht nudgen. De voedingswetenschap weet veel, maar het is de vraag of specialistisch onderzoek wel de juiste richting wijst. De beste oplossingen om obesitas en de westerse welvaartziekten te voorkomen, zitten misschien wel in de hoek van de sociologie en de stedenbouwkunde.

Hoofdthema’s
Elke congresdag is opgebouwd uit plenaire bijeenkomsten, panelgesprekken en keynotes. Deze gaan specifiek over het hoofdthema of geven een update over het grote speelveld. We nodigen deskundigen uit diverse vakgebieden uit.

De hoofdthema’s:

  1. Zout (al geweest op 4 juni 2018)
  2. Suiker (6 juni 2019)
  3. Vet
  4. Eiwitten
  5. Personalized Nutrition
  6. en Micronutriënten